2019. szeptember 27., péntek

Miért éri meg a napelem rendszer?

Miért éri meg napelemes rendszert telepíteni? Álljon itt legfontosabb érvként az, hogy miért éri meg napelemes rendszer telepíteni, hogy egyszeri befektetéssel megszabadulunk az áramszámla fizetésének terhétől, és még az ingatlanunk értékét is növeljük!

Amikor napelem rendszer telepítését tervezzük, felmerül a kérdés, hogy megéri-e a házunkra napelem modulokat szereltetnünk. Előnyként megemlíthető, hogy a napelem megújuló energiaforrást használ, ami soha nem fogy el. Ebből az is következik, hogy szinte mindenhol igénybe vehető. A napelemes rendszerek működése során nem szabadulnak fel káros anyagok, ezzel is óvjuk a környezetünket.

Több információt a napelem telepítésekről a Napelem telepítés oldalunkon találhat.

A megtérülés szempontjából nagyon fontos a megfelelő tetőfelület kiválasztása, a pontos méretezés és a minőségi anyagok használata, mert e nélkül akár a megtérülés vége előtt tönkre is mehet a rendszerünk, vagy jóval kevesebbet termelhet a napelemünk, így több évvel kitolva a megtérülést. Tehát fontos, hogy a napelemes rendszerünk kivitelezését végző cég, jó minőségű, magas hatásfokú napelem panelokat és invertert használjon a kivitelezés során.

Napelem egy családi házon

A napelemes rendszereknek minimálisak a karbantartási költségei, mivel nincsenek mozgó,  kopó alkatrészek, így a meghibásodás lehetősége is kicsi, szinte gondozásmentesen termel áramot háztartásunk számára évtizedeken át.

Az ingatlanunkra telepített napelem rendszerrel egyszeri beruházással évtizedekre megszabadulunk az áramszámlától, egy kiszámítható biztonságot ad háztartásunk számára, mivel többé nem függünk a változó világpiaci áraktól.

Németországban rengeteg helyen láthatunk napelemes rendszereket, de az északi országokban és Angliában is rengeteg hálózatra visszatápláló rendszerrel találkozhatunk. Ezekben az országokban jóval kevesebb a napsütéses órák száma, és mégis megéri napelemeket telepíteni. Magyarországon a napsütéses órák magas száma, különösen kedvez a napelemes rendszerek áramtermelésének, és ezáltal a napelemes rendszerek mielőbbi megtérülésének.

Sokan úgy gondolják, hogy a napelemes rendszerek telepítése nem éri meg, hogy soha nem térül meg, pedig egy átlagos családi ház, éves fogyasztását kiváltó napelemes rendszer 8-10 év alatt megtérül, és ezt követően ingyen termel elektromos áramot a háztartásunk számára. Természetesen napelemes támogatást vagy pályázati pénzeket felhasználva, a napelemes beruházásunk gyorsabban térül meg. Bővebb információkat a Mennyi idő alatt térül meg a napelem? cikkben olvashat.

A magánszemélyek számára is elérhető napelemes támogatásokkal, pályázatokkal a napelem rendszerünk gyorsabban térül meg, és akár 10% önerővel elérhető a háztartások számára.