2019. szeptember 27., péntek

Napelem megtérülés

Fontos önnek a környezet megóvása, hogy tiszta megújuló energiát állítson elő úgy, hogy közben megszabaduljon az áramszámlától? Akkor biztos elgondolkozott azon, hogy mennyi a napelem megtérülési ideje, mennyi idő alatt jön vissza a napelemekbe fektetett pénzünk.

Egy napelemes rendszer megvalósítása pénzügyileg megtérülő, hosszú távon is kiszámítható, magas és adómentes hozamot biztosító beruházás. A napelemes rendszerünkkel megújuló, tiszta energiát állítunk elő. A Nap még évmilliárdokig sütni fog, így egy szinte kimeríthetetlen energiaforrás, tehát napelem rendszert telepíteni jó beruházás. A napelemes rendszer telepítésével egyszeri befektetéssel szabadulunk meg az áramszámlától, és még az ingatlanunk értékét is növeljük! A napelem rendszerbe fektetett pénz megtérülése azonban számos tényezőtől függ.

Mennyi idő alatt térül meg a napelem rendszer?

A napelem rendszer megtérülésének kiszámításakor, elsősorban a rendszer kiépítésnek költségét, illetve a várható energia megtakarítást kell figyelembe vennünk. Az ön éves energia fogyasztásából ki tudjuk számolni, hogy mekkora napelem rendszerre van szüksége, hogy az éves áramfogyasztását kiváltsa.

A megtérülési időt úgy tudjuk kiszámolni, ha az egységnyi teljesítményű napelemes rendszer beruházási költségét elosztjuk a rendszer által egy év alatt megtermelt villamos energia árával, vagyis: Megtérülés [év] = Beruházási költség [Ft] / (Megtakarított energia [kWh/év] x Energia ár [Ft/kWh])

Egy 1KW-os teljesítményű napelemes rendszer, optimális tájolás és dőlésszög esetén, megközelítően évente 1100 kWh villamos energiát termel.

Egy családi ház éves fogyasztását kiváltó napelem rendszer átlagos megtérülési ideje 8-10 év, de a magánszemélyek számára is elérhető támogatásokkal, pályázati pénzekkel, ez a megtérülési idő lerövidíthető.

Nem megfelelő minőségű napelemek és inverter használata. A napelem rendszerek telepítése során fontos, hogy jó minőségű, magas hatásfokú napelemeket és invertert használjunk, amire a gyártó garanciát ad. A rossz minőségű beépített anyagok használata évekkel leronthatja a napelem rendszerünk megtérülésének idejét. Milyen napelem termékek, alkatrészek a legmegbízhatóbbak?

Napsütéses órák száma. Szerencsére ebben hazánk jó helyzetben van, magas a napsütéses órák száma, ami kedvez a napelemes befektetés megtérülésének.

Nem megfelelő a napelem rendszer tájolása. A nem megfelelő tájolás esetén jóval kevesebbet termelnek a napelemek.

Árnyékolási tényezők. Egy fa, egy oszlop, egy kiugró tetőrész által a napelemekre vetett árnyék, akár 20 vagy több százalékban is visszavetheti egy kör termelését, ami szintén rossz hatással van, a rendszerünk megtérülési idejére.

A tartó szerkezet hanyag kivitelezése, gyenge minőségű alkatrészek használata. Ezek plusz kiadásokat okoznak önnek, ami nem, hogy csökkenti a megtérülési időt, hanem még tovább növeli.

A napelem rendszerek tervezése során ezeket mind számításba kell venni, hogy az ön napelemes beruházása időben térüljön meg.

Szeretne többet tudni? Olvasson tovább a Napelem megtérülésről a weboldalunkon!

Ezért fontos a helyszíni felmérés és gondos tervezés a napelem rendszerek kivitelezése során, hogy olyan napelem kivitelező cégre bízza a napelem rendszer telepítését, aki figyelembe veszi ezeket a tényezőket, és megfelelő referenciákkal rendelkezik a napelem rendszer kivitelezések terén.