2019. szeptember 26., csütörtök

Napelem támogatás

Ha napelemes rendszer telepítését tervezi, akkor mindenképpen érdemes utána nézni, hogy milyen napelem támogatás van magánszemélyek, vagy ha vállalkozásról van szó, cégek számára.

Ezeket a támogatási pénzeket felhasználva nem kell egy összegben kifizetnünk egy napelemes rendszer árát, vagy ha vissza nem térítendő támogatásról van szó, akkor a napelemes rendszer árának egy részét ebből tudjuk fedezni. Ezeket a támogatási pénzeket felhasználva, olyan háztartások is tiszta zöld energiát tudnak termelni a napelemek segítségével, akik a napelem rendszer teljes árát nem tudnák egyben kifizetni.

A napelem rendszer egy értéknövelő beruházás, egyszerre szabadulunk meg az éves áramszámla fizetésének terhétől, és az ingatlanuk értékét is növeljük. Mint minden beruházásnál, a napelem rendszerek telepítésekor is fontos, hogy a beruházásunk mennyi idő alatt térül meg.  A napelem rendszerek átlagos megtérülésének ideje 8-10 év, támogatások és pályázati pénzekkel a megtérülési idő is lecsökken.

Napelem rendszer támogatás magánszemélyeknek


Magánszemélyek számára most nincs elérhető vissza nem térítendő támogatás, a magánszemélyek számára elérhető a Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó visszatérítendő támogatás (0%-os hitel) (GINOP-8.4.1/A-17 ill. VEKOP-5.2.1-17).

Az állam 0%-os kamatú hitelprogrammal támogatja a lakóépületek energia hatékony felújítását, ezen belül a napelemes rendszereket is. Az induláshoz elég 10%-os önerő.

A támogatás célja magánszemélyek épületenergetikai beruházásaihoz szükséges forrás biztosítása a lakóépületek energiahatékonyságának, valamint a lakóépületekhez kapcsolódó megújuló energiaforrás alkalmazásának növelése érdekében.

A támogatást igényelheti az a magánszemély, aki

•  nagykorú, cselekvőképes, magyar adóazonosítóval rendelkezik magyar állampolgár (vagy legalább egy éve magyar lakcímmel/tartózkodási hellyel rendelkezik)
•  a korszerűsíteni kívánt ingatlan tulajdonosa/résztulajdonosa
•  az ingatlan lakóingatlan
•  a támogatás igénylő lakóhelye vagy ideiglenes tartózkodási helye.

A támogatás mértéke: a teljes beruházás költségének 90%
Elvárt önerő mértéke: 10% (amibe beleszámítható a lakás előtakarékossági számla)
Megvalósítás helyszíne: Magyarország
Futamidő: 1-20 év
A támogatás összege magánszemélyek esetében: 10.000.000 Ft-ig

A napelem támogatásokról magánszemélyeknek a napelem támogatás oldalunkon olvashat.

Falusi CSOK


Az 5000 fő alatti létszámú falvakban (akár használt) ingatlant vásárlók vehetnek fel. A felvehető összeg a gyermekek számától függ :
1 gyermek esetén 600 000 Ft
2 gyermek esetén 2,6M Ft
3 gyermek esetén 10M Ft

A falusi CSOK összegének felét a vásárlásra, másik felét a felújításra lehet fordítani. Tehát érdemes a felújításra szánt összeg egy részét energetikai fejlesztésre, napelem rendszer beruházásra költeni.

Napelem rendszer támogatás vállalkozásoknak


 A Széchenyi 2020 keretében a "Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak" című pályázati felhívás, amely keretében napelemes rendszer beszerzése és telepítése támogatható a saját energiafogyasztás fedezését szolgáló villamosenergia-termelés céljából. A vissza nem térítendő támogatási összeg minimum 1,5 millió forint, maximum 3 millió forint.

Kizárólag olyan napelemes rendszer telepítése támogatható, amely:

a fejlesztéssel érintett épülethez, vagy azonos fűtési körön lévő épületekből álló épületcsoporthoz kötődik,
az épületben működő termelési eszközök villamos-energiaigényének legfeljebb 100 százalékát fedező, minimum 7,5 kWp, maximum 15 kWp névleges teljesítményű
kizárólag a fejlesztéssel érintett épület tetőszerkezetén kerülhet elhelyezésre
olyan épületen kerül telepítésre, amelyben a támogatási kérelem benyújtását megelőzően volt villamosenergia felhasználása

A támogatási kérelmet olyan mikro-, kis-, és középvállalkozások nyújthatják be, amelyek rendelkeznek:

minimum 3 lezárt üzleti évvel,
amelyeknek a fejlesztendő székhelyén/telephelyén/fióktelepén bejelentett teljes munkaidős létszáma a támogatási kérelmek benyújtását megelőző 1 évben minimum 1 fő volt.

Vállalkozások részére továbbra is elérhető a VEKOP keretében a hitel+támogatás kombináció a Közép-Magyarországi Régióban.

A napelem támogatásokról bővebben a napelem támogatás weboldalunkon olvashat.