2019. október 17., csütörtök

Klíma beépítés

Klíma beépítés


Amikor felmerül az igényünk arra, hogy otthonunk klimatizált legyen, hamar rádöbbenünk arra, hogy nem is olyan egyszerű feladat ezt jól megoldani. Egyre többen gondoskodnak az újonnan épülő házak klimatizálásának megtervezésére, előszerelésére, de legtöbbünk azért a már meglevő lakását, házát szeretné az ideális hőmérsékletre hűteni, fűteni.

A nagy elhatározás hevében sokan megfeledkeznek arról, hogy egy ilyen egyszerűnek tűnő feladatot is célszerű alaposan végig gondolni, megtervezni.  Egy vagy több helyiséget szeretnénk klimatizálni? Mekkora ezeknek a területe, hiszen a légköbméter alapvetően meghatározza a készülék kiválasztását. Hol lehet az ideális hely a légkondicionáló kültéri egységének? Hová érdemes elhelyezni a beltéri egységet? Fontos az is, hogy a két rész lehetőleg ne helyezkedjen el egymástól túl messze. Ha központi klimatizálást szeretnénk, ott még több szempontot kell figyelembe venni. Mindenképpen érdemes már az elhatározáskor egyeztetni egy megbízható klímaszerelő szakemberrel. Már itt, az első lépéseknél is kikerülhetjük segítségével a buktatókat.


Klíma beépítés


Sokan gondolják, azt, hogy a kiválasztott légkondicionáló berendezés biztosan megfelel az elvárásoknak, és bármely műszaki áruházban beszerezhető. Valóban, sok cég árul klímákat, de a vásárlás feltételekhez kötött. A magyar jogi szabályozás ugyanis előírja, hogy klímakészüléket csak megfelelő, nyilvántartott szakember szerelhet, üzemelhet be. Ennek meglétét igazolnunk kell már a vásárláskor is. Ezért is célszerűbb már a beszerzést is a klímaszerelőre bízni. Mégiscsak ő tudja jobban, hogy mennyi cső kell, milyen csavarokkal rögzíti a készüléket a falra, milyen csatlakozókkal szereli készre a klímánkat.

Szeretne többet tudni a klíma beépítéséről? Kattintson!

Miután ezeken a tortúrákon átverekedtük magunkat, a klíma beszerelése már nem is tűnik olyan nagy feladatnak. Első lépésként a szerelőnk kiépíti a kültéri és a beltéri egységet összekötő csővezetéket. Ehhez vagy a falban vezeti el a csöveket (ez esztétikusabb ugyan, de több munkával, kellemetlenséggel jár) vagy a falon kívül helyez el egy „kábelcsatornát”, amely elrejti a csővezetéket. Ezután a kültéri, majd a beltéri egység felszerelése következik.

Miután ez a megfelelő módon megtörtént, a csatlakozások ellenőrzése után következhet a rendszer hűtőgázzal való feltöltése. Ezután nyomáspróba következik, majd jöhet a próbaüzem. Ha jól választottunk klímaszerelőt a klímabeépítéshez, úgy még tanácsokat is kaphatunk a takarékos, hatékony klimatizáláshoz, és ahhoz, hogy készülékünk hosszú távon, megbízhatóan üzemeljen.