2019. október 19., szombat

Klíma gázfeltöltés

Klíma gázfeltöltés


Sokan nem tudják, hogy a klímakészülékekre vonatkozó garanciát csak akkor lehet érvényesíteni, ha a klímát rendszeresen karbantartatjuk egy klímaszerelő szakemberrel. Egy ilyen időszakos karbantartás sem sok időbe, sem sok pénzbe nem kerül, viszont hiánya nagy kárt okozhat nekünk.

A klíma karbantartásról általában a légkondicionáló tisztítása és fertőtlenítése jut eszünkbe, már ha gondolunk egyáltalán ilyesmire. Azonban a karbantartás fő feladata az ellenőrzések elvégzése, különösen a szivárgásmentesség tekintetében. Hiszen, ha a készülékből bárhol szivárog a klímagáz, akkor csökken a klíma hatékonysága, valamint lerövidül az élettartama a kompresszor egyre nagyobb terhelése miatt. Emellett még az áramfogyasztás is megnövekedik.


Klíma gázfeltöltés


Jól látható, hogy a klíma gázszintjét bizony ellenőriztetni kell és a lehető leghamarabb el kell végezni a gázfeltöltést, amennyiben ez szükséges. Nem kell tartani ettől a művelettől, hiszen egy tapasztalt szakember számára ez sem nagy kihívást nem jelent, sem pedig sok időt nem igényel.

De hogyan is történik egy ilyen klímagázfeltöltés? A klímaszerelő leellenőrzi a készüléket: kitisztítja a készüléket, ellenőrzi a szivárgásmentességet, a gázszintet, a gáz fajtáját. Ezután csatlakoztatja a gáztöltő készülékét a klíma megfelelő csatlakozóihoz. A légkondicionáló bekapcsolásával a gáz töltése megindul. Lassan, fokozatosan történik a hűtőközeg hozzáadása a rendszerhez. Ez a folyamat a hiányzó gázmennyiség nagyságától függően, nagyjából néhány tíz perc alatt lezajlik. A szelepek elzárását és a csatlakozók eltávolítását követően általában még egy nyomásellenőrzés zajlik, majd következhet a próbaüzem. Néhány perces üzemelés után már jól érezhető a klíma hűtő vagy fűtő hatékonyságának növekedése.

A klíma gázfeltöltésről bővebben a klíma gázfeltöltés oldalunkon olvashat bővebben.

Ezzel a rövid, szakember számára egyszerű folyamattal nem csak hatásosabban üzemel a klímánk, nem csak áramot takaríthatunk meg, hanem a készülék élettartamát is növelhetjük. Fontos azonban, hogy a klímagázfeltöltést ne próbáljuk ki szakember nélkül!