2019. október 22., kedd

Klímaszerelés

Klímaszerelés


A légkondicionáló készülékek elterjedésével egyre több cég szakosodik a klímaszerelésre. Sokan közülük specializálódnak egy-egy tevékenységi kör ellátására, mások egy adott márka termékeinek szervizelését vállalják csak. A tisztán látás kedvéért érdemes áttekinteni, hogy milyen szolgáltatásokat, tevékenységeket nyújtanak nekünk a klímaszerelő vállalkozók, cégek.

Tervezés, klíma beszerelés


A legtöbb klímaszerelő vállal tervezői, tanácsadói szolgáltatást. Nem szabad elfelejtenünk azonban azt, hogy amennyiben nem csak egy-egy helyiség klimatizálását szeretnénk megoldani, hanem egy egész épületét például, úgy célszerűbb a légkondicionálás megtervezését épületgépész szakemberre, tervezőre bízni. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a választott klímaszerelőnk ne lenne képes erre. Sőt! Gyakran a tapasztalat nagyban megkönnyíti a tervezést, a jövőbeni kivitelezést. Célszerű a szakember véleményét kikérni a klímakészülék megvásárlása előtt is. Ismereteik, jártasságuk sok kellemetlen klímás esettől kímélhet meg bennünket.


Klímaszerelés


A klímaberendezések beszerelésekor igen körültekintően kell eljárni. A klímatelepítés során baleset vagy anyagi kár bekövetkeztének is van esélye, ha nem elég rutinos, tapasztalt, figyelmes szerelővel van dolgunk. Az esztétikai érzéke, igényes munkája pedig nagy hatással van lakóterünk látványára.

Klíma karbantartás


A légkondicionáló készülékekre vonatkozó garanciát általában a szakember által elvégzett időszakos karbantartáshoz kötik a gyártók. Ezt a karbantartást általában fél évente célszerű elvégeztetni. Alapesetben nem túl sok mindent takar: klímatisztítás, fertőtlenítés, átvizsgálás, ellenőrzés, mégis jelentős anyagi kárt előzhetünk meg vele. Az egészségügyi kockázatról nem is beszélve! Sokan felejtik el, hogy a klímakészülékek üzemelési technológiájából fakadóan pangó vízzel, nyirkos, nedves felületekkel rendelkeznek. Ez a környezet remek táptalajt biztosít különböző kórokozó, gomba, baktérium elszaporodásához. Ennek komoly, leggyakrabban légúti jellegű egészségügyi következményei is lehetnek. Ne feledkezzünk meg a klíma fertőtlenítéséről!

Klíma javítás


Sajnos időnként, mint minden más, elromolhat a klíma is. Ezt könnyen észre vehetjük, hiszen csökken a klíma hatásfoka, alig, vagy egyáltalán nem hűt, vagy netán be sem kapcsolódik. Kerüljük az otthoni barkácsolást! Hívjunk szakembert! Leggyakrabban a hűtőgáz elszivárgása okozza a problémát, amit egy rutinos szerelő nagyon rövid időn belül orvosol. A javítás, a hibás alkatrészek cseréje általában a helyszínen megoldható, ritkán van csak szükség a klíma leszerelésére, szervízbe szállítására.

A klímaszerelésről bővebben a klímaszerelés oldalunkon olvashat.